Het ontstaan van het ras

Schapen horen bij Texel sinds mensen heugenis

Tot 1860 waren dit voornamelijk zogenaamde Pijlstaarten, een ongehoornd, sober ras met goede wol.
Het oprichten van het Texelse Schapenstamboek in Noord-Holland  in 1909 bracht meer structuur in de fokkerij, het kruisen stopte, en er werden raskenmerken vastgesteld. Langzamerhand ontstond daarna het Texelse schaap, ook wel bekend als de Texelaar, met een groot aanpassingsvermogen en een goede vleeskwaliteit.

Na 1960 is er vooral gefokt op de vlees/beenverhouding welke de Texelaar de huidige wereldfaam heeft bezorgd.

Uitgangspunt

Het uitgangspunt voor de fokkerij van de Texelaar is een schapenfokkerij die gericht is op de meest economische vleesproductie, met behoud van voldoende rastypische eigenschappen.

Rasbeschrijving

De Texelaar is een middelzwaar schaap, dat een keer per jaar aflamt. Volwassen ooien werpen en zogen doorgaans twee lammeren per worp. De eerste worp kan reeds op eenjarige leeftijd van een ooi plaatsvinden. De Texelaar heeft een zeer goede slachtkwaliteit.
Een volwassen ram weegt circa 95 kilo en heeft een schofthoogte van circa 70 centimeter Een volwassen ooi weegt circa 75 kilo en heeft een schofthoogte van circa 68 centimeter.



De schapenboerderij is gelegen in de provincie Overijssel in het mooie gebied Twente. De kudde bestaat uit 35 ooien. We houden wij ons bezig met stamboek Texelaar- fokkerij en een landschapscamping



Schapenboerderij DeVeldmeijer, Oude Almelosedijk 4, 7595 LJ Weerselo (gemeente Dinkelland)
Tel.:
0541 66 23 62 , e-mail:gerrit@develdmeijer.nl